F-35-ös a Thule légibázison   © Benjamin Wiseman

Amerikai F-35-ös lopakodó vadászbombázók jelentek meg egy grönlandi USAF bázison

2023-02-02Katonai repülés

A régió jelentősége egyre növekszik, mivel a felmelegedés miatt a tenger időszakosan már hajózhatóvá vált, és az ásványkincsek is egyre könnyebben hozzáférhetőek lesznek; az oroszok korábban felismerték a térség fontosságát, most az USA is lépett

Első alkalommal landoltak F-35A Lightning II-es ötödik generációs vadászbombázók az Egyesült Államok légiereje által üzemeltetett grönlandi Thule légibázison. A vasmadarak (legalább négy érkezett) a NORAD (North American Aerospace Defense Command) által szervezett, Operation Noble Defender 23-2.1 hadgyakorlaton vettek részt a Royal Canadian Air Force CF-18 Hornetjeivel egyetemben.

De voltak más érdekességek is a fagyos északon: négy KC-135-ös és egy CC-150-es tanker, egy E-3 AWACS, illetve egy B-52H Stratofortress. Ez utóbbi az ellenséges betolakodó erőt szimulálta a manőver során.

A cudar időjárási viszonyokkal megáldott, viszont stratégiai jelentőségű területért - a korábban meglévő, de a 90-es évek békés időszakában felszámolt jelenlétet követően - pár évvel ezelőtt indult meg az ismételt versenyfutás a nagyhatalmak között. Először az oroszok léptek: több, a szovjet időkben használt katonai bázist újranyitottak, szárazföldi alakulatokat és harci repülőgépeket telepítettek a térségbe.

Az USA persze nem nézhette mindezt tétlenül, így - 1991-et követően először - 2018 novemberében repülőgép-hordozót vezényelt a térségbe. A Norvég-tengerre behajózó USS Harry S. Truman (CVN-75) feladata az volt, hogy az extrém időjárási viszonyok között is bizonyítsa, az USA úszó repülőterei a világ bármely pontján képesek ellátni feladatukat.

Azóta egyre gyakoribbá vált az amerikai (és az orosz erőfitogtatás), aminek részeként landolt már például B-1B Lancer stratégiai bombázó is a sarkkörön túli területen (konkrétan a Norvég Légierő sarkkörön túli telephelyén, a Bodo légibázison).


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media