Görög F-4E AUP Phantom II   © Coert van Breda

Katasztrófát szenvedett, tengerbe csapódott a Görög Légierő F-4 Phantom II-es vadászbombázója

2023-02-02Katonai repülés

Az amerikai McDonnell Douglas által létrehozott legendás hidegháborús vasmadár a Földközi-tenger vizében végezte be pályafutását

A görögök kétüléses F-4E Phantom II-es harci gépe január 30-án zuhant a Földközi-tenger habjaiba, az Andravida légibázistól mintegy 40 kilométerre. A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, de az sajnos a kétfős személyzet halálát okozta.

A HAF (Hellenic Air Force) állományában immár csak 34 darab F-4E változatú Phantom II-es vadászbombázó maradt, mivel a felderítő funkciójú RF-4E verziót már 2017-ben kivonták a szolgálatból.

A típus egyébként már a végóráit éli, hiszen egy már több mint 60 éve tervezett szerkezetről van szó: az amerikai McDonnell Aircraft Corporation által gyártott, YF4H-1 megjelölést viselő első mintapéldány 1958. május 27-én végezte el az első repülését, St. Louis Lambert Field repülőteréről felszállva.

Az YF4H-1 és társai némi módosítása után létrejött F-4 Phantom II számtalan változatából 1958-1981 között összesen 5195 darabot építettek, és ezzel a típus vált a legnagyobb mennyiségben épített amerikai szuperszonikus harci géppé.

A többek között a Rhino, Double Ugly és az Old Smokey becenevekkel illetett gépeket az USAF és a US Navy széleskörűen alkalmazta a vietnámi háború során, nem csak légvédelmi, hanem földi célok elleni, illetve felderítő szerepkörben is.

A legenda napjainkban Irán, Görögország, Dél-Korea és Törökország légibázisain áll még szolgálatban.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media