Vietnámi Szu-22M4 Fitter támadógép   © Thanh Ho

Igazi ritkaság veszett oda! Lezuhant a Vietnámi Légierő Szuhoj Szu-22M4 Fitter támadógépe

2023-02-05Katonai repülés

A változtatható szárnynyilazású, szovjet eredetű csapásmérőt egyelőre ismeretlen okok miatt, landolás során érte a baleset

A Vietnámi Légierő Szuhoj Szu-22M4 harci repülőgépe február 1-én járt szerencsétlenül, miközben landoláshoz készülődött a Yén Bái légibázison. A Fitter pilótája sajnos az életét vesztette.

A délkelet-ázsiai ország légiereje 1979-ben kapta kézhez az első Szu-22-eseit. A flotta jelenleg nagyjából 30 példányból áll.

A földi célok támadására kihegyezett szerkezetből 1969-től kezdődően 2867 példányt épített a Szuhoj. Ezek nagy része a Szovjetunióban szolgált, ám exportra is jutott belőlük. Napjainkban már csak Lengyelország, Jemen, Angola, Irán, Líbia, Szíria és Vietnám hadereje üzemelteti a típust. A Huszonkettesek állománya sajnos azonban egyre fogyatkozik, és nem csak balesetek miatt, hanem akad harci veszteség is. A következő, 2017. június 18-án készült videóban egy amerikai Super Hornet végez éppen egy szír példánnyal.


Talán a legjobb dolguk a piros - fehér sakktáblás felségjelű Szuhojoknak van, lengyel barátaink ugyanis modernizálták azokat: 12 darab együléses és 6 darab kétüléses gép esetében részben lecserélték azok repülési elektronikáját, többek között új rádiókat és repülési adatrögzítőt építettek beléjük, továbbá a pilótafülke műszerezettségét is átkalibrálták angolszász mértékegységűre.

A Fittereknek azonban itt sincs biztos jövője, hiszen 2024-től F-35 Lightning II-es lopakodó vadászbombázókkal váltják majd fel őket.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media