A Nellis-re áttelepült ausztrál Growlerek   © RAAF

Growler modernizációt tervez Ausztrália! Ezzel kapcsolatban bemutatjuk magát a típust is

2023-02-07Katonai repülés

Az elektronikai hadviselésre szolgáló EA-18G Growler-eket leginkább amerikai, részben pedig saját fejlesztésű rendszerekkel hozzák majd formába

A kontinensnyi ország kormányzat 2.2 milliárd USA dollárért vásárolta a 12 darab EA-18G harcászati rádióelektronikai lefogó repülőgépet, melyek első két példánya 2017 februárjában, az utolsó kettő pedig 2017 júliusában érkezett meg az Amberley légitámaszpontra.

Az ausztrál Growlerek megkapták a Raytheon ASQ-228 ATFLIR célzókonténert, az AIM-9X Sidewinder légiharc-rakétát, és nem mellékesen az AGM-88B és az AGM-88E radarromboló fegyvereket.

A típus az F/A-18F Super Hornet vadászbombázóra alapozva hozta létre a Boeing, és az 2006-ban végezte el az első repülését. Nem egy régi szerkezetről van tehát szó, viszont különleges feladatköre megköveteli, hogy fedélzeti rendszerei mindig a toppon legyenek. Ennek érdekében a gyártó már évekkel ezelőtt megkezdte a US Navy gépei részére egy modernizációs csomag kidolgozását, melyet most részben az ausztrálok is átvennének.

Mindkét upgrade az NGJ (Next Generation Jammer) alkalmazására épül, mely az EA-18G Growler egyik kulcsfontosságú rádióelektronikai berendezését, a kivénhedt ALQ-99 típusú zavarókonténert fogja felváltani.

Ezen túlmenően a kengurus Growlerek egyebek mellett új szenzorokat, illetve a korábbiaknál nagyobb hatótávolságú radarok elleni rakétákat kapnak, továbbá fejlesztik a típushoz rendszeresített, a rádióelektronikai hadviselési eljárások gyakorlására szolgáló eszközparkot.

Az upgrade során egy elképesztően összetett missziós elektronikába kell belepiszkálni.

Ezek talán legfontosabbika a szárnyvégekre szerelt AN/ALQ-218 jelzésű konténer. Ez egy passzív szenzorrendszer, ami radar-besugárzásjelzőként, ESM (Electronic Support Measures) egységként (ez figyeli a harctéren röpködő ellenséges rádiófrekvenciás kisugárzásokat), továbbá ELINT (elektronikus hírszerző) és SIGINT (rádióelektronikai hírszerző) rendszerként is funkcionál.

A szárnyvégen figyel az AN/ALQ-218-es konténer   © US NavyLényeg tehát, hogy a segítségével a Growler maximálisan képes képbe kerülni, hogy az ellenséges eszközök pontosan honnan, mit és mivel sugároznak.

Az EA-18G másik kulcsfontosságú berendezése az ALQ-99 típusú zavarókonténer. Feladata az ellenség radarjainak, légvédelmi egységeinek, kommunikációs rendszereinek az elnyomása az általa kibocsájtott elektromágneses sugárzás segítségével. A Growler maximum öt ilyen konténert képes hordozni. Az ALQ-99-est már az EA-6B Prowler is alkalmazta. Nem egy új eszközről van tehát szó, hiszen a vietnámi háborút is megjárta, így kiváltásán - a hadiipar bevonásával - már dolgozik US Navy. Feladatait az NGJ (Next Generation Jammer) veszi majd át a közeljövőben.

Felszállás előtt az ALQ-99-es zavarókonténert ellenőrzi egy hajózó   © US NavyEzzel azonban még nem értünk a Growler rendszereinek (messze nem teljes körű) ismertetése végére, maradt még hátra néhány további betűszó, amin át kell szaladnunk.

Ilyen pl. az ALQ-227 CCS/EAU (Communication Countermeasures Set / Electronic Attack Unit), melynek áramkörei az ellenség kommunikációjának a zavarására szolgálnak az ALQ-99-es konténerrel összedolgozva.

Az INCANS (Interference Cancellation System) azt biztosítja, hogy a Growler saját zavarótevékenysége ne befolyásolja károsan a pilóták kommunikációs lehetőségeit (IFF, datalink, rádió).

A soron következő berendezés viszont már szinte minden harci gép sajátja. Az orrkúp alá szerelt radarról van szó. Az APG-79 AESA lokátor azonban nem csak a szokásos funkciókkal rendelkezik, hanem aktívan részt vesz a Growler EW (Electronic Warfare - elektronikai hadviselés) tevékenységében. Az eszköz például fókuszált sugárzással képes az ellenség elektronikus eszközeinek a ki(s)ütésére.

Az APG-79 AESA lokátor   © RaytheonA sok rövidítést követően nézzünk gyorsan egy gyakorlati alkalmazást is a fenti elektronikus egységekre vonatkozóan. Az elmúlt években az aszimmetrikus hadviselés keretei között jutottak leginkább munkához az amerikai Growlerek, a Közel-Keleten például arra használták őket, hogy összekuszálják az iszlám fanatikusok kommunikációs csatornáit. (A VAQ-130 Zappers század 2016-os közel-keleti bevetése során készült az alábbi videó is, mely bár időnként humoros jeleneteket is tartalmaz, a misszió azért ettől még véresen komoly volt.)


Az Iszlám Állam közel-keleti harcosai tevékenységük egyeztetésére elsősorban mobiltelefonokat, URH rádiókat és az internetet alkalmazzák, melyek használatát az Egyesült Államok különleges légi eszközökkel - köztük a Growlerekkel - próbálja megakadályozni.

A típus ugyanis alkalmas a terroristák által is használt mobiltelefon hálózatok zavarására is, vagy éppen egy mobiltelefon által kibocsájtott elektromágneses sugárzás pontos helyének felderítésére. És ha már felderítette, levegő-föld rakéták segítségével képes meg is semmisíteni a pl. mobiltelefonáló terroristát.

Ez a jelölés a VAQ-137-es századhoz tartozó, egy közel-keleti bevetésen jeleskedő Growleren tűnt fel   © Marc GarlascoEz esetben három gép a háromszögelés módszerével képes meghatározni a hordozható telefon által kibocsájtott elektromágneses sugárzás pontos helyét, majd egyikük rakétával megsemmisíti annak forrását.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media