A SkyGuardian leginkább a szárnyvégekre szerelt wingletek segítségével azonosítható be   © Belgian Armed Forces

Egy igencsak potens standoff fegyver integrációját fontolgatják az MQ-9B SkyGuardian drónhoz

2023-03-08Katonai repülés

A norvég eredetű Joint Strike Missile (JSM) levegő-föld nagyhatótávolságú szárnyas rakétát jelenleg még csak pilóta vezette harci gépek alkalmazzák; ha a SkyGuardian is bevethetné, a típus sokat nyerne vele

A norvég Kongsberg az általa a 2000-es évek elején tervezett, vízfelszíni járművekről és szárazföldi ütegekből egyaránt indítható NSM (Naval Strike Missile) hajók elleni szárnyas rakétára alapozta légi indítású, alacsony észlelhetőségű, JSM (Joint Strike Missile) néven futó fegyverét. A projekt amerikai partnere a Raytheon, mely a tengerentúlon is megteremtette a pusztító eszköz gyártási kapacitását. Az ottani üzem a 2024-es pénzügyi évtől kezd majd szállítani az USAF részére. (Norvégiában egyébként már beindult a JSM termelés.)

Az eszköz becsült max. hatótávolsága (nagy magasságú repülési profil esetén) eléri az 560 kilométert. Szubszonikus repülési sebességének fenntartását egy gázturbinás sugárhajtómű biztosítja (ezért nem beszélhetünk rakétáról).


Hogy a JSM a megsemmisítésre kijelölt szárazföldi vagy vízfelszíni céljának közelébe jusson, GPS, INS, valamint TERCOM navigációs rendszer áll készenlétben, a kiiktatandó objektum pontos beazonosításában pedig 3D-s céladatbázissal megtámogatott képalkotó infravörös szenzor, illetve egy passzív rádiófrekvenciás vevő segédkezik.Mindezek lehetővé teszik az önálló célkiválasztást, de a művelet biztonsága érdekében kétutas datalink is rendelkezésre áll.

A fegyver, valamint a megsemmisítésre kijelölt eszköz pályafutását a JSM 125 kilogrammos harcirésze teljesíti be.

A JSM-et az F-35-ös mindhárom változata képes lesz bevetni. Az A és a C verzió a belső fegyvertérben is hordozhatja (2 darabot), a szárny alatti fegyverfelfüggesztő csomópontokon pedig az összes Lightning II variáns cipelheti a radarok számára csak nehezen észlelhető eszközt.

A Villámlás mellett persze más típusok is alkalmazhatják majd, ez csak integráció kérdése. A legújabb, kissé meglepő jelölt a General Atomics MQ-9 Reaper drónjára alapozva létrehozott MQ-9B SkyGuardian.

© Belgian Armed ForcesA SkyGuardian a jól ismert Reaper nagyobb hatósugarú és járőrözési idejű, megnövelt fegyverterhelésű változata, melyet nem mellékesen a zsúfolt európai légtér használatára is felkészítettek. A típusváltozattal az ausztrálok sokáig szemeztek, ám végük elálltak a megvásárlásától, Belgium és Nagy-Britannia viszont már meg is rendelte azt (az utóbbi Protector néven állítja majd rendszerbe).


A Joint Strike Missile, amennyiben valóban megvalósul az integrációja, kifejezetten jó hatással lesz majd a típus túlélőképességére.

A SkyGuardian és hasonszőrű társaik (pl. Reaper, vagy a Bayraktar) légvédelmi rendszerekkel jól felszerelt (és azokat összehangoltan alkalmazó) ellenséggel szemben igencsak kockázatosan alkalmazhatóak. Viszonylag csekély sebességük, illetve az alacsony észlelhetőségi jellemzőik elégtelensége okán ilyen körülmények között igencsak esendőkké válnak.

A több mint 500 kilométeres hatótávolságú JSM viszont lehetővé teszi, hogy az őket hordozó drónok ne repüljenek be a SAM-ok által óvott területek fölé, hanem azon kívülről indíthassák halálos terhüket.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media