A Lockheed Martin hatodik generációs elképzelése   © Lockheed Martin

Kétszáz hatodik generációs vadászgép és ezer loyal wingman drón! Így képzeli az USAF a jövőt

2023-03-12Katonai repülés

A következő évtizedek amerikai harci gépének a legendás X sorozatba illeszkedő kísérleti változatát már javában tesztelik, és megkezdődött a szériaváltozat fejlesztése is; a pilóta vezette típus mellé drónt is tervez a légierő

A Pentagon szigorúan védett irodáiban az USA hadseregének fejesei már évek óta az F-22-es harci gépen túli világot tervezgetik, melyet az NGAD (Next Generation Air Dominance), vagyis a hatodik generációs (6G) vadászbombázó fog uralni....

.... és persze a CCA drónok (Collaborative Combat Aircraft), melyeket loyal wingman-ként is szoktak emlegetni, és melyek a manned-unmanned teaming jegyében a pilóta vezette vasmadarakkal közösen is harcra foghatóak lesznek.

Frank Kendall, az amerikai kormány légierőért felelős minisztere a napokban egy USAF konferencián azt is elárulta, hogy az NGAD-ból kétszáz példányt, a CCA-ból pedig ezret szeretnének majdan rendszerbe állítani.

A drónok mennyiségét úgy kalkulálták, hogy minden hatodik generációs vasmadár, illetve háromszáz F-35-ös mellé kettő példány jusson.Egyébként mind az USAF, mind pedig a US Navy futtat saját hatodik generációs vadászbombázó programot (ez utóbbinál F/A-XX néven is emlegetik), melyekről egészen a közelmúltig úgy tűnt, még nagyon a kezdeti stádiumban vannak. 2020 szeptemberében aztán robbant a bomba hír, hogy az USAF már javában tesztel két ilyen szerkezetet.

Egyikük a Northrop Grumman 2021. novemberi, lent is látható promó videójában grafikaként már fel is tűnt. (a kép bal oldalán)


A légierő programjában 2022-ben kezdődött meg az EMD (Engineering, Manufacturing, and Development) fejlesztési fázis végrehajtása, mely a jelenleg még csak kísérleti változatban létező - az X sorozat tesztgépei közé illeszkedő - vasmadár sorozatgyártható verziójának a megalkotását célozza meg, mégpedig 2030-ra.

Egyébként a még soha be nem mutatott, az X-kitudjahányas nevet viselő masináról már az is kiderült, hogy annak megépítéséről 2015 környékén született meg a szerződés.

A Northrop már korábban is felvillantotta NGAD grafikáját, mely nagyon hasonlít a fenti videó főszereplőjéhez   © Northrop Grumman


A legendás 51-es körzetben 2022 februárjában is valami hasonlót fényképeztek le   © the-war-zoneA légierőért felelős miniszter szerint a Pentagon az NGAD program felgyorsítását szeretné elérni. Ehhez egyébként minden bizonnyal jól jön majd a 2023-as költségvetési évre erre a célra igényelt 1.7 milliárd dollár.

Ha összeáll, az NGAD óriási képességbeli ugrást jelent majd, ami az Egyesült Államok már most is hatalmas technológiai fölényét még behozhatatlanabb szintre tornássza majd fel.

Ennek azonban ára lesz!

Frank Kendall tavaly pendítette meg, hogy a hatodik generációs légi fegyverrendszer pilóta vezette eleme több száz millió dollárba fog kerülni. Mármint darabja!

Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a jelenleg sorozatban gyártott amerikai csúcstípus, az F-35-ös alapváltozatán nagyjából 80 milliós árcédula fityeg.

A hatodik generációs vadászgép a rendelkezésre álló információk szerint azonban nem egy F-35-öshöz vagy F-22-eshez hasonló "egyszerű" platform lesz, hanem magas szinten integrált, hálózatba kötött rendszerek sokaságára, melynek lennének többek között űr, számítógépes és elektronikai harc szegmensei is (Next Generation Air Dominance (NGAD) Family of Systems (FoS)). Mindez azt jelenti, hogy a jövő vadászgépe sokkal inkább egy informatikai csomópontként üzemel majd - begyűjtve és feldolgozva a számtalan külső platformon elhelyezett szenzorok adatait -, mintsem egy közelharcra (is) kihegyezett eszközként.

Bal oldalon a jelenlegi gyakorlat, némileg leegyszerűsítve, hiszen már napjainkban is adatkapcsolatban állnak egymással (és földi eszközökkel is) a vadászgépek, a jobb oldalon pedig a jövő, a jelenleg is meglévő F-35-össel szemléltetve   © DARPA


Egy új grafikájú F/A-XX elképzelés, és a bevetési sémája - Next Generation Air Dominance (NGAD) Family of Systems (FoS)   © DARPAMint fentebb már említettük, az emberi erőforrásra alapozott szárnyas mellé egy személyzet nélküli, magas szintű autonómiával rendelkező wingman-t is (CCA) integrálni fognak az amerikaiak.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media