Az FH-97A loyal wingman drónt is mesterséges intelligencia szoftver teszi majd alkalmassá a légi harc megvívására   © Twitter / Jesus Roman

Közelít a jövő! A mesterséges intelligenciát tanítják a kínai mérnökök légi harcot vívni

2023-03-16Katonai repülés

Az amerikaiakat követően a Kínai Légierő döntéshozói is belátták, hogy már a közeljövőben is fontos szerep hárul majd az olyan mesterséges intelligencia szoftverre, mely megtanítható a légi viadal fortélyaira

A kínai hadsereg különleges katonai fejlesztésekkel foglalkozó részlege kiemelt figyelmet fordít a mesterséges intelligenciával (MI) támogatott, robotizált légiharc lehetőségének megteremtésére.

A kihívás nem kicsi, hiszen egy közeli összecsapás során nem csak számtalan, villámgyorsan változó paramétert kell figyelembe venni - jelenleg a pilótáknak, a jövőben pedig a robotoknak - hanem óriási, az évek során felhalmozódott tapasztalat is szükséges annak sikeréhez.

Tagadhatatlan azonban, hogy komoly előnyökkel járna, ha mindez automatizálható lenne: a légiharc megvívását drónokra lehetne bízni, a hagyományos gépek személyzetének feladata pedig leginkább az ütközet menedzselésére szorítkozna. Az ilyen jellegű hadviselés alapjait a robotizált szárnysegéd (Loyal Wingman / manned-unmanned teaming) koncepció jegyében mostanában kezdik lerakni.

Az ez irányú kínai törekvések előrehaladtáról egyelőre nem sok információ szivárgott ki, annyit azonban nyilvánosságra hoztak, hogy egy MI által irányított, illetve egy pilóta vezette repülőgép között már lezajlottak az első teszt-összecsapások.

Az amerikaiak is rajta vannak azonban a témán, náluk a DARPA ügynökség - számos vállalkozás bevonásával - az ACE (Air Combat Evolution) program keretében, már évek óta dolgozik a feladaton!

2020 augusztusában adtuk hírül, hogy a Heron Systems intelligens kódsora egy szimulált légiharc-sorozat során nem csak a más gyártók szoftvereivel versenybe szálló ellenfeleit nyomta le, hanem az USAF nagy tapasztalattal rendelkező, egy virtuális F-16-ost irányító oktatópilótáját is. (Ez látható a lenti videó 4:40:00 időpontjától kezdve)


A szóban forgó vállalkozás 2021 augusztusában pedig már arról számolt be, hogy a különleges programcsomag hamarosan egy L-39 Albatrosz sugárhajtású kiképzőgép fedélzeti számítógépére is felkerül, és az így felturbózott cseh legenda segítségével is kipróbálhatják majd a forradalmi fejlesztést.

Visszatérve azonban a kínaiakhoz, ott már több olyan Loyal Wingman dróntípus is felbukkant, mely képes lesz majd az MI segítségével megvívni harcát.

Egyikük a Csuhaj (Zhuhai) 2022 airshow-n prezentált, az amerikai - ausztrál MQ-28 Ghost Bat drónra hajazó FH-97A.

A szerkezetet a kínai CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) hozta létre.

A típus a Loyal Wingman / manned-unmanned teaming elgondolás jegyében a személyzettel ellátott harci repülőgépekkel történő együttműködésre szánják, de önállóan, illetve típustestvérekkel közös köteléket alkotva is képesek lesznek feladatok végrehajtására.

Az egyelőre csak makett formájában bemutatott FH-97A egyik leginkább szembetűnő jellegzetessége az MQ-28-hoz nagyon hasonló - enyhén lefelé hajlított - orrszekció, a másik fontos stílusjegye pedig a törzs első részének a tetejére (ahol egy normál gépen a pilótakabin lenne) helyezett, az F-35-ösnél és a J-20-asnál is alkalmazotthoz hasonlóan alacsony észlelhetőségűre formázott elektro-optikai szenzorcsomag.

Optikai érzékelőkből egyébként került a drón orr részének két oldalára is, csak ott besüllyesztették azokat a sárkányszerkezet síkjába, így csak a rágőzölögtetett fémes bevonattal ellátott üvegpanelek árulkodnak jelenlétükről.

A pilóta nélküli gép rendszereit az orrkúp alá szerelt (valószínűleg AESA) radar teszi teljessé, és persze a nagysebességű datalink. Ez utóbbi alapvető egy Loyal Wingman esetében.

A kiállított modell tanúsága szerint az FH-97A a fegyverzetét a törzs alsó részében rejtőzködő, használat esetén onnan előbukkanó indítócső-kötegben szállíthatja.

Az airshow alkalmából nyilvánosságra hozott, számítógép által generált videóban a bevetésre küldött drónok levegő-levegő szerepkörben kerülnek alkalmazásra, így a típus légiharc-fegyverzetet biztos, hogy alkalmazhat, de más munícióval valószínűleg földi és vízfelszíni célokra is ráküldhetőek.


Az FH-97A elsődleges pilóta vezette partnere minden bizonnyal a kínaiak ötödik generációs lopakodó vadászbombázója, a J-20 Mighty Dragon lesz majd.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media