© Northrop Grumman

Kissé csúszik a Northrop Grumman újgenerációs lopakodó stratégiai bombázójának első repülése

2023-03-19Katonai repülés

Az USA egyik legfontosabb katonai programjának keretében létrehozott B-21 Raider a légierőnek a misztikus 51-es körzet területén található legendás palmdale-i 42-es üzemében épült; a prototípusnak még az idén levegőbe kell emelkednie

A B-21 Raider fejlesztési szerződést 2015-ben hozták tető alá. Azóta a Northrop Grumman egy nagyjából 8 ezer fős csapatot kovácsolt össze, melynek tagjai a fővállalkozó telephelyei mellett a kb. 400 beszállítónál, illetve a légierőnél tevékenykednek.

Az általuk megalkotott vasmadár a tervek szerint 2023-ban emelkedhet majd levegőbe, 2031-ben, illetve 2032-ben pedig leváltja majd a B-2-es, illetve a B-1B flottát.

És ami a legfontosabb, az új bombázót az USAF már 2025-től bevethetővé kívánja nyilvánítani!

© Northrop GrummanLáthatjuk, az ütemezés meglehetősen passzentos, ráadásul betartását kissé megnehezítheti az USAF által most bejelentett, az első repülés időpontjára vonatkozó néhány hónapos csúszás.A B-2 Spirit és a B-1B Lancer amerikai stratégiai bombázóflotta felváltására szánt B-21 Raider messze meghaladja elődei képességét. A nukleáris fegyverek bevetésére is alkalmas típus személyzet nélkül is alkalmazható lesz, és nem csak bombázó missziók végrehajtására készítik fel, hanem ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance - Hírszerzés, Megfigyelés, Felderítés) feladatokra is.


Az új típus a 80-as években tervezett B-2-est az alacsony észlelhetőségi jellemzők terén is lepipálja. A Northrop Grumman által hatodik generációsnak deklarált új bombázót ugyanis nem csak a leggyakrabban alkalmazott X-frekvenciasávban dolgozó radarok elől igyekeztek tervezői elrejteni, hanem az éppen a lopakodók megjelenése miatt ismét egyre terjedő L-sávú lokátorok dolgát is próbálták megnehezíteni.

Mindezt új gyártási eljárásokkal és szerkezeti anyagokkal érték el a fejlesztők, akiknek igencsak össze kellett kapniuk magukat, hogy biztosítsák, hogy gépüktől a legfejlettebb légvédelmi rendszerekkel oltalmazott célok se legyenek biztonságban.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media