Lengyel MiG-29 Fulcrum   © Miroslaw Gawronski

Most már biztosnak tűnik a transzfer, hamarosan szlovák és lengyel MiG-29-esek érkeznek Ukrajnába

2023-03-20Katonai repülés

Az Ukrán Légierő az orosz agresszió elleni küzdelem során sok harci szárnyasát elvesztette. Bár már többször is felmerült, hogy külföldi segélyként használt gépeket kapnának, ez eddig nem realizálódott. Most hivatalos döntés született az ügyben

A lengyel és szlovák MiG-29 Fulcrum vadászgépek ukrajnai transzferjének lehetősége már többször is felmerült az elmúlt évben, ám különböző okok miatt az ikonikus típus példányai eddig nem érkezhettek meg Kijev légierejéhez.

Most azonban végre változott a helyzet: Lengyelország ugyanis minden követ megmozgat, hogy győzelemre segítse nehéz helyzetben lévő szomszédját, és ennek a törekvésnek a jegyében szövetségeseinél is elérte, hogy rábólintsanak a vasmadarak leszállítására.

Napokon belül aztán egy másik NATO-tag Fulcrum birtokos, Szlovákia is csatlakozott a MiG ajándékozási programhoz.

A Lengyel Légierő azért tud megválni a 28 (üzemképes) példányosra becsült Fulcrum állományának egy részétől (a hírek szerint kevesebb, mint tizennégyet akarnak átadni), mert a 2000-es évek végén 48 darab F-16-ossal frissítette flottáját. Igaz, hazánktól eltérően megtartotta a szovjet eredetű MiG-29-es vadászait is. A gépek korszerűsítésen is átestek, ami az ukránok számára igencsak jól jöhetett.


Mig-29 Fulcrum
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanA modernizáció keretében a lengyel Fulcrumok régi analóg elektronikáját digitálisra cserélték, a gépek így többek között bevetéstervező számítógépet, GPS-el megtámogatott navigációs rendszert, illetve MIL-STD-1553-as adatbusz hálózatot kaptak.

Ez utóbbi megkönnyítette a további berendezések integrációját.

A korszerűsítésen átesett 30 nagyvas kapott egy kisméretű kamerát is, mely segítségével például egy célpont elfogása során könnyebben lehet annak típusát, hovatartozását beazonosítani. A megújult gépek pilótáinak csökkent valamelyest a leterheltsége, munkahelyükre ugyanis egy LCD kijelzőt is beépítenek.Szlovákia a rendelkezésre álló információk szerint 13 Fulcrummal segíti majd Ukrajnát. Az orosz eredetű masinákat tavaly augusztus végén búcsúztatták el az aktív szolgálattól. Pótlásukra 14 darab Block 70/72 V változatú F-16-os érkezik majd 2024-től, addig viszont lengyel és cseh vadászgépek őrzik a szlovák légteret.

Északi szomszédunk duplasvancú vasmadarai a lengyel gépekhez hasonlóan szintén átestek némi ráncfelvarráson, mégpedig a típust gyártó RSzK MiG közreműködésével.
A MiG-29AS és MiG-29UBS jelölést kapott vadászokat a gyártó a Rockwell Collins és a BAE Systems bevonásával tette NATO kompatibilissé; AN/APX-113 IFF és AN/ARN-147 VHF VOR/ILS berendezések, AN/ARC-210 rádió és AN/ARN-153 TACAN (TACtical Air Navigation) rendszerek kerültek a szlovák nagyvasak paneljei mögé.

Mindezeket pedig orosz gyártású MFI-54-es LCD kijelzővel és PUS-29-es data input panellel fejelték meg.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media