MiG-21 LanceR C dönget Fairford egén   © Frank Deutschland

Búcsúzik a legenda! Románia kivonta a szolgálatból kivénhedt MiG-21-es vadászgépeit

2023-05-18Katonai repülés

A több mint 60 éves típusnak számító MiG-21 Fishbed még több kontinensen is üzemben álló példányainak darabszáma folyamatosan csökken, és nem csak balesetek miatt, hanem nyugdíjazásuk okán is

Május 15-én egy korszak zárult le a Román Légierő történetében. A szervezet végleg nyugdíjba küldte öreg, bár pár évtizede némileg modernizált MiG-21 Lancer vadászgépeit.

A Janes nyilvántartása szerint az ünnepélyes keretek között megrendezett kivonási ceremónia 17 együléses (Lancer C), illetve 8 kétüléses (Lancer B) példányt érintett.


- Hírháttér -

A több mint 60 éves típusnak számító MiG-21 Fishbed - melynek még üzemképes példányainak darabszáma gyorsan csökken - szép karriert futott be.

Gyártása még az egykori Szovjetunióban kezdődött 1959-ben, de furcsa módon Kínában ért véget, ahol a sokadik klónjának számító JJ-7A harci-gyakorló gépek egészen 2017-ig épültek.

A MiG-21-es eredeti változatából a Szovjetunióban 10 645, Indiában 657, Csehszlovákiában pedig 194 példányt gyártottak, amivel az oroszok által Balalajkaként becézett típus a repüléstörténelem legnagyobb példányszámban gyártott szuperszonikus harci repülőgépévé vált.

A románok által nyugdíjazott gépek modernizált, Lancer névre átkeresztelt példányok voltak. Ez a változat a 90-es évek elején az izraeli Elbit Systems által kidolgozott, és 1995-2002 között a román Aerostar céggel közösen végrehajtott korszerűsítési programjának szülötte.

Keleti szomszédunknál 111 MiG-21-es esett át a ráncfelvarráson, melynek keretében háromféle konfiguráció született: a LanceR-A földi célok ellen optimalizált változat precíziós fegyverzettel felszerelve, a LanceR-B a kétüléses tréner, a LanceR-C pedig a légvédelmi verzió.A típust F-16-osok pótolják.

Keleti szomszédunk légiereje két részletben 12, illetve 5 darab használt, de az átadást megelőzően modernizált Fighting Falcont rendelt Portugáliától. A tizenhárom együléses AM és a négy kétüléses BM változatból álló flotta utolsó példányai 2021. márciusban landoltak Romániában.

Ez azonban nem elég az ország védelméhez, így Norvégiától is rendeltek 32 használt Vipert, melyek azonban egyelőre még nem érkeztek meg.

Hosszabb távon pedig jönnek a Villámlások: az amerikai Lockheed Martin által kifejlesztett F-35 Lightning II-es vadászbombázó beszerzéséről az idén áprilisban döntött a román védelmi tanács.

A részletekről nem sok mindent hoztak nyilvánosságra, így például a gépek darabszáma sem ismert.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media