© MoD

Megtartották a Szlovák Légierő részére épült első F-16 Fighting Falcon roll out ceremóniáját

2023-09-11Katonai repülés

Északi szomszédunk kormányzati tisztségviselői és a Pentagon képviselői még 2018-ban látták el kézjegyükkel a 14 harci gép beszerzéséről szóló, 1.8 milliárd dolláros passzust; az ügylet immár kézzelfogható valósággá vált

A Lockheed Martin közleménye szerint szeptember 6-án az Egyesült Államokbeli Greenville-ben lezajlott a Szlovákia számára épült első F-16 Block 70 Fighting Falcon vadászbombázó hivatalos roll out ceremóniája.


- Hírháttér -

A korábban Gripenek rendszeresítésével is kacérkodó Szlovákia kormányzati és katonai vezetése még 2018 júliusában jelentette be, hogy 14 darab Block 70/72 V változatú vadászbombázóval kívánja megerősíteni légierejét. Az amerikai Vadászsólymok esetében ez a verzió a csúcskonfigurációt jelenti.

A szlovák gépek AESA rendszerű APG-83-as radart kapnak, továbbá Link 16 datalink, Sniper célzókonténer, illeszkedő pót üzemanyagtartály, új, nagyméretű pilótafülke kijelző, és egy új sisakkijelző alkalmazásával tornásszák még magasabb szintre a típus képességeit.

Az amerikai Viperek az orosz eredetű MiG-29-es flotta örökébe lépnek majd, várhatóan 2024 második negyedévétől.

A kiöregedett Fulcrumokat Pozsony légiereje tavaly augusztus végén búcsúztatta el az aktív szolgálattól, hogy aztán egy másik országban, a szó legszorosabb értelmében is, csatasorba állhassanak: a szlovákok az idén márciusban 13 gépet ugyanis átadtak Ukrajnának.

Északi szomszédunk légterének őrzését - a duplasvancú nagyvasak híján, az F-16-osok megérkezéséig - lengyel és cseh vadászgépek vették át.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media