Vörös csillagos Szu-24M Fencer   © Ilja Szolovej

Kiképzőrepülés közben lezuhant az Orosz Légierő egyik Szuhoj Szu-24 Fencer csapásmérője

2023-09-14Katonai repülés

A változtatható szárnynyilazású vasmadár a Volgográdi régióban veszett oda, kétfős személyzetének halálát okozva

A vörös csillagos Szu-24-es szeptember 12-én szenvedett katasztrófát, egyelőre ismeretlen okok miatt.

Az elmúlt bő egy évtizedben ez már a tízedik balesetben megsemmisült orosz Fencer. A repülési események ezen időszak alatt tíz pilóta halálát okozták.

Ehhez jönnek még persze az ukrajnai háború veszteségei is, melyek során a hidegháborús eredetű típus különféle változataiból, bizonyítható módon, 12 példány veszett oda.


- Hírháttér -

A Huszonnégyest már a szíriai beavatkozás során is (különösen annak kezdeti szakaszában) sűrűn alkalmazták: az orosz miniszterelnök-helyettes 2017-es nyilatkozata szerint a légierő 18 ezer bevetésének több mint felét teljesítette a Szu-24-es típus, mely ugyan már öregecske, de a 2010-es évek első felében elvégzett modernizáció javított a képességein.

A nyolc tonna fegyverzet szállítására alkalmas masina állományának egy része megkapta a Gefest and T cég által kifejlesztett SzVP-24-es rendszert, melynek segítségével némileg javultak a nem irányítható (buta) bombák pontos célba juttatásának az esélyei.

Az SzVP-24-es a GLONASzSz műholdas navigációs rendszer segítségével folyamatosan méri a repülőgép célponthoz viszonyított helyzetét, miközben nyomon követi a különféle környezeti tényezők paramétereit is. A légnyomás, a szélsebesség és irány, a repülőgép saját sebessége, illetve még számos más tényező figyelembevételével kiszámolja a bomba oldásához szükséges legkedvezőbb időpontot, és ráadásul a fegyverek automatikus elindításáról is gondoskodik.

Bár az orosz közlemények rendkívüli pontosságúnak állítják be a rendszert, mely az amerikai JDAM okos bombákkal is felveszi a versenyt, azért ha jobban belegondolunk, ez lehetetlen. Már a precíz bombaoldáshoz elengedhetetlenül szükséges, a GLONASzSz navigációs rendszer műholdjai segítségével az SzVP-24-es által meghatározott saját pozíció sem tökéletesen korrekt, hiszen több méternyi pontatlanság van benne.

A navigációs rendszer több méternyi hibáját aztán tovább fokozza az irányítás nélkül zuhanó bombára ható számtalan, előre nem kiszámítható légköri jelenség és egyéb hatás.

Persze az SzVP-24-es mindenképpen javítja a bombázás pontosságát, azonban az irányítható bombákkal nem összemérhető mértékben. Arra viszont mindenképpen jó, hogy a kevésbé korszerű gépek földi célpontok elleni lehetőségeit komolyabb mértékű modernizáció nélkül is javítani lehessen, illetve a szovjet időkből származó hatalmas mennyiségű hagyományos bombakészletet hatékonyabban lehessen felhasználni.

Természetesen a vörös csillagos felségjelzéssel ellátott, még kb. 150 példányban rendszerben álló Szu-24-esek irányítható fegyverzettel is rendelkeznek, de az oroszok szívesebben használják az olcsóbb és hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló hagyományos romboló szerkezeteket.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media