A NATO első Global Hawk felderítőgépe Szicília szigetén   © NATO

Első alkalommal röptette meg vadonatúj RQ-4 Global Hawk drónját a NATO az orosz-finn határ mentén

2023-09-19Katonai repülés

A NATO részére épített felderítőgép ötödik, utolsó példánya 2020-ban landolt a szicíliai Sigonella légibázison; a pilóta nélküli típus, mely 2021 februárjától bevetésre készen áll, most különleges helyszínen bizonyíthatta rátermettségét

Az Észak-atlanti Szerződés európai erőinek parancsnoksága az elmúlt héten jelentette be, hogy a szervezet egyik RQ-4 Global Hawk felderítő drónja szeptember 13-án első alkalommal teljesített bevetést az orosz - finn határ vonalán, természetesen finn oldalon repülve.


- Hírháttér -

A NATO tagjainak meglehetősen sokat kellett várniuk, míg a hatalmas képességbeli ugrást jelentő rendszer végre összeállt: a Northrop Grumman már 2015 júniusában bemutatta a részükre épített első RQ-4B Global Hawk pilóta nélküli repülőgépet, mely aztán még annak az évnek a decemberében az első repülését is elvégezte.

Az elmúlt fél évtized során - miközben a szövetség által rendelt mind az öt drón elkészült - a rendszer tesztelése zajlott, ami a megrendelő speciális igényeihez igazított földi kommunikációs és irányító berendezések miatt húzódott el egy kissé.

Az első RQ-4-es így csak 2019 novemberében érkezett meg a flotta telephelyéül kijelölt szicíliai Sigonella légibázisra.Az amerikai hadiipari óriás a típusváltozatot az USAF által használt Block 40-es Global Hawk változatból fejlesztette ki, a NATO igényei alapján.

Az ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance - Hírszerzés, Megfigyelés, Felderítés) feladatokra kihegyezett légi szerkezet nagyfelbontású szintetikus apertúrájú (SAR) radarjával, illetve elektro-optikai/infravörös (EO/IR) szenzorjaival naponta legalább 100 ezer négyzetkilométer terület átfésülésére képes (ez kb. hazánk területének felel meg).


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media