Indiai Szu-30MKI   © Angad Singh

Bővül a flotta! További Szuhoj Szu-30MKI vadászgépek beszerzéséről döntött az indiai kormányzat

2023-09-21Katonai repülés

Az indiai HAL repülőgépgyár 2004-ben adta át a légierő számára az első általa összeszerelt Flankert, melyből az azóta eltelt időszak alatt 234 példányt épített; ez azonban nem elég....

India védelmi minisztériuma szeptember 15-én jelentette be, hogy a szervezet 12 új gyártású Szu-30MKI Flanker harci gép beszerzéséről döntött.


- Hírháttér -

Az indiai HAL (Hindustan Aeronautics Limited) repülőgépgyár 2004-ben adta át a légierő számára a típus általa licensz alapján összeszerelt első példányát, melyből összesen 222 darabot épített; a leszerződött mennyiséggel 2020 tavaszára készült el.

Ezután, még 2020-ban kapott egy 12 gépre vonatkozó további megrendelést a cég, melyet most egy újabb, hasonló követ.

A rendelkezésre álló információk szerint ezt a két tételt a HAL már nem licensz alapján, szinte teljesen indiai alkatrészekből gyártotta / gyártja le (mint a gépek javát), hanem az Irkut által szállított egységcsomagokból rakja össze azokat.

Az ázsiai ország légierejének jelenlegi Szu-30MKI állománya az oroszoktól készen vásárolt 50-, illetve a HAL által licensz alapján gyártott 222-, továbbá az utórendelés keretében épült 12 darab előszárnyas, vektorálható hajtóművel rendelkező harci gépből áll össze. A hatalmas flottát persze már némileg meggyérítették a gépveszteséggel járó balesetek (tíz vasmadár veszett oda eddig), de így is az IAF (Indian Air Force) birtokolja a világ legnagyobb Szu-30MK gépparkját.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media