Egy korábban modernizált A-50U   © Artyem Szancsez

Megújuló AWACS flotta - Újabb modernizált légtérellenőrző gépet vehetett át az Orosz Légierő

2023-09-25Katonai repülés

Az 1984-ben rendszerbe állított típus kijelölt példányának korszerűsítését a taganrogi székhelyű, leginkább kétéltű repülőgépeiről ismert Berijev cég végezte, és azt szeptember közepén adták át üzemeltetőjének

Az A-50 Mainstay légtérellenőrző gépet a Tu-126 Moss utódtípusaként hozták létre még a 70-es évek végén, így mára már tényleg megérett a korszerűsítésére.
Az Il-76-os teherszállító repülőgépre alapozott radarrendszer 18 példánya áll szolgálatban jelenleg az Orosz Légierőnél.

A NATO által Mainstay néven jegyzett típusnak már évek óta zajlik a korszerűsítése, melynek keretében eddig hét géppel már biztosan elkészült a Berijev.

A szeptember közepén átadott AWACS valószínűleg a nyolcadik modernizált példány lehetett, bár a mostani háborús helyzetben az oroszok már nem közölnek pontos adatokat a katonai eszközök gyártásával, leszállításával kapcsolatban.

- Hírháttér -

Légtérellenőrző repülőgép fronton az Orosz Légierő számára nem ez a ráncfelvarrott típus, hanem a jelenleg tesztelés alatt álló, egyelőre csak egy példányban létező A-100-as jelenti majd a végső megoldást, mely hatalmas előrelépést jelent elődjéhez képest.


Ennek mintapéldánya 2017-ben végezte el az első repülését, ám legfőbb szenzorjának első légi próbájára 2022 februárjáig kellett várni.

A projekt azonban jelentős csúszást szedett össze, hiszen már vagy ötször rakták odébb az első szériapéldány elkészültének, illetve rendszerbe állításának dátumát, legutóbb 2024-re.

Az A-100 legfontosabb eleme a Vega által gyártott radarrendszer.

A moszkvai székhelyű cég által fejlesztett új AESA antenna az A-50-esnél alkalmazotthoz képest kétszer gyorsabban képes forogni (5 másodperc alatt tesz meg egy fordulatot), így a fürgébben mozgó célok észlelése és követése jelentősen javult; ezt egyébként maga az AESA technológia is nagyban elősegíti. A pontos adatok természetesen nem nyilvánosak, annyi azonban kiszivárgott, hogy a Premier névre keresztelt radarrendszer egy vadászgép méretű légi célt 600 kilométerről, a nagyobb kiterjedésű földi objektumokat pedig 400 kilométerről detektálja majd. Az AESA panel 300 cél egyidejű követésére alkalmas.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media