Az első E-11A BACN közel-keleti bevetésen, Szaúd-Arábiában, a Prince Sultan légibázison   © USAF

Behálózva! Új, business jetre alapozott különlegességet kapott az USAF a Northrop Grummantól

2023-11-20Katonai repülés

Az Egyesült Államok légiereje több mint fél milliárd dollárt szán hat, üzleti gépnek tűnő, ám utasszállítás helyett speciális műveletekre hangolt repülőgép beszerzésére; az elsőt tavaly vették át, most érkezett a második

Az USAF és a Bombardierhez tartozó Learjet 2021 júniusában ütötte nyélbe azt a 465 millió dolláros kantraktust, mely összesen hat Bombardier Global 6000 business jet beszerzését takarja.

Az eredetileg utasszállításra tervezett Global 6000-esek azonban nem a sokcsillagos tábornokok kényelmét fogják szolgálni, hanem a Northrop Grumman átfogó beavatkozását követően, E-11A BACN névre átkeresztelve az egyes haderőnemek repülőgépei közötti adatátviteli kapcsolat megteremtését.

Az első masinát tavaly év végén vette át a légierő, a másodikat pedig a napokban.

Az E-11A speciális feladatkörért a BACN (Battlefield Airborne Communication Node - Harctéri Légi telepítésű Kommunikációs Csomópont) modul felel, mely biztosítja, hogy például a légierő F-15-ösei információkat tudjanak megosztani a haditengerészet F/A-18-asaival, vagy éppen a Hornetek adatcsomagjai elérjék a légierő B-1B Lancer és B-52 Stratofortress stratégiai bombázóit.


Az E-11A eredetileg három példányban állt a légierő rendelkezésére (ezeket még a Bombardier BD-700 Global Express és a Global 6000 típusra alapozták). Hasonló funkcióval rendelkezik egyébként az USAF szintén három darab EQ-4-es pilóta nélküli repülőgépe is, melyeket az RQ-4B Global Hawk átépítésével hoztak létre.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media