P-8 Poseidon   © Boeing

További P-8A tengeralattjáró-vadász és haditengerészeti járőrgépeket rendeltek a németek

2023-11-20Katonai repülés

A Krím elfoglalása óta az orosz tengeralattjárók tevékenysége jócskán fokozódott az Észak-Atlanti-óceán térségében, a németek eszközállománya viszont nem elégséges a helyzet kézben tartására

A Marine, azaz a német haditengerészet 2021-ben rendelte meg a Boeing által gyártott P-8A Poseidon haditengerészeti járőrgép öt példányát, melyek a kiöregedett P-3 Orion flottát váltják majd fel. Ez a mennyiség azonban nem elég, így emiatt, illetve a fokozódó háborús feszültség hatására november 17-én a Bundestag további három Poseidon beszerzéséről döntött.

A görög tengeri istenségről elnevezett típus első képviselőjét a tervek szerint 2024-ben vehetik majd át.


- Hírháttér -

Az utóbbi évek egyre nagyobb kihívást jelentettek a Marine számára, mégpedig az oroszok fokozódó tengeralattjáró tevékenység miatt.

A fejlett búvárhajók ellen a németek jelenleg csak a már meglehetősen elavult, és elégtelen mennyiségű (4 db) P-3 Orion haditengerészeti járőrgépekkel tudnak fellépni.

A US Navy egyik P-8 Poseidon járőrgépéhez előkészített torpedó   © BoeingA nukleáris meghajtású, eddig hét példányban megépült (összesen tizennégyet terveznek) ballisztikus rakétahordozó Borej, illetve az ugyancsak nukleáris meghajtású, négy példányban létező (tizenegyet terveznek belőle) Jaszeny osztályú vadász-tengeralattjárók - a régebbi típusokkal egyetemben - ugyanis egyre több borsot törnek a NATO orra alá. Az alacsony zajszintű egységek nyomon követése az európai országok által rendszeresített régebbi eszközökkel meglehetősen körülményes, pedig felderítésük és megsemmisítésük egy esetleges konfliktus során kiemelt jelentőséggel bírna, tekintettel az általuk hordozható hatalmas fegyverarzenálra.

A Borej osztály egyik egysége   © vesti.ruA Borej osztály megépült tagjai például 16 darab, egyenként 6-10, egymástól függetlenül manőverező atomrobbanófejjel felszerelt Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát szállítanak.

Az oroszok második Jaszeny osztályú tengeralattjárója   © vesti.ruMásfajta fenyegetést hordoznak a Jaszeny osztály egységei: a földi, a tengerfelszíni, és a tenger alatti célok ellen összesen 40 darab szárnyas rakétát (köztük a szíriai és ukrajnai célok ellen felszíni hajóegységekről bevetett 3M54 Kalibr típusút) szállítanak silóikban, nem beszélve a torpedóikról és a közeli légi célok ellen indítható Igla típusú infravörös önirányítású légvédelmi rakétáikról.

És hogy milyen lehetőségeket tartogat az orosz acélcápák ellen a P-8A?

Az alap Poseidon-verzió tengeralattjáró elleni hadviselési rendszerei egyidejűleg csak egy viszonylag kis kiterjedésű területet voltak képesek szemmel tartani, mivel felderítő berendezései csak max. 600 méteres magasságból voltak hatásosak. Ezen az Increment 2 képességnövelő program (ez 2015-2018 között futott) keretében segített a Boeing, 3 ezer méter fölé emelve a tengeralattjáró-vadász bevetések járőrözési magasságát.

Igaz ugyan, hogy torpedókat ebből a magasságból eleinte nem lehetett indítani, de a Boeing által létrehozott HAAWC nevű eszköz végül ezen is segített. A HAAWC (High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability) az Mk54-es torpedókra szerelhető, szárnyból és farokrészből álló, GPS navigációs rendszerrel megtámogatott képességnövelő egységcsomag.

A szárnyakkal ellátott MK54-es torpedók a vízfelszínt siklórepüléssel érik el, majd az alámerülést követően leoldják szárnyaikat, és aktiválják szonárjukat.
Az Increment 3 képességnövelési program (2017-2021 között fut) a Poseidonok ASW (Anti-Submarine Warfare - Tengeralattjáró Elleni Hadviselés) kapacitásának további fokozására koncentrál, de javít majd a típus kommunikációs lehetőségein és ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance - Hírszerzés, Megfigyelés, Felderítés) szenzorjain is.

A görög tengeri istenségről elnevezett típus a nemzetközi porondon kifejezetten sikeresnek számít. Első megrendelője India (12 darab) volt, de bejelentkezett rá Ausztrália is (12 darab), majd később Nagy-Britannia (9 db), Norvégia (5 db), Új-Zéland (4 db) és Dél-Korea (6 db).


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media