Tesztelés alatt az egyik KJ-600-as AEW   © David Wang

Az új szuperhordozóhoz már mini AWACS is dukál! A kínaiak javában tesztelik a mintapéldányait

2023-11-21Katonai repülés

Hihetetlen ütemben modernizálja haditengerészetét Kína, ahol már el is készült az első, az USA repülőgép-hordozóihoz hasonló méretű úszó repülőtér; de nem csak a hajók, hanem a fedélzetükön majdan szolgálatba álló repülőgépek fejlesztését is pörgetik

Kína haditengerészete 2022 júniusában hivatalosan is vízre bocsájtotta legújabb repülőgép-hordozóját, a Type 003 osztályú Fujiant.

Mindez hatalmas ugrást jelent az ázsiai hatalom számára, hiszen fedélzetéről - az amerikai hajókhoz hasonlóan - már katapultokkal indítják a repülőgépeket.

Ez jóval hatékonyabb az ugrósáncos eljárásnál, hiszen így a gépek nagyobb fegyverterheléssel képesek levegőbe emelkedni, továbbá lehetőséget teremt AWACS-ek indítására is, melyek légcsavaros hajtóművei egyébként nem tennék lehetővé a katapult nélküli felszállást.

Nem is Kínáról lenne szó, ha az újabban már AWACS helyett AEW (Airborne Early Warning) betűszóval emlegetett radargép nem készült volna még el: a KJ-600-as 2020-óta repülési tesztek alatt áll, és napjainkra a legfrissebb információk szerint már 4-6 példányát nyúzza a haditengerészet.

A körbe forgó radarantennáját a törzs fölötti konténerben hordozó, a hajófedélzeti tárolást megkönnyítő, a törzs mellé hajtható szárnyakkal rendelkező, és a katapultos indítás brutális erőhatásának elviselésére méretezett sárkányszerkezetű repülőgép kategória nem sok repülőgépgyár portfóliójában található meg. A kínai AVIC-hoz tartozó Xian Aircraft Industrial Corporationön kívül egyedül az amerikai Northrop Grumman van jelen ebben a szűk piaci szegmensben az E-2 Hawkeye révén.

A KJ-600-as és az E-2-es feladata egyaránt annak biztosítása, hogy a repülőgép-hordozókon szolgáló vadászgépek pilótái maximálisan képben legyenek a légi helyzetet illetően.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media