Patriot start valahol az USA-ban   © Lockheed Martin

Beismerték az ukránok, hogy májusban egy Patriot üteggel ők szedték le az öt orosz repülőeszközt

2023-11-28Katonai repülés

Ukrajna lerohanását követő első hetek hatalmas repülőgép és helikopter veszteségeit leszámítva kevés olyan sötét napja volt a vörös csillagos légierőnek, mint egy májusi szombatnak

2023. május 13-án az Ukrajnával határos Brjanszki területen, tehát orosz légtérben lelőtték az Orosz Légierő három Mi-8-as helikopterét, továbbá egy Szu-34 Fullback és egy Szu-35 Flanker vadászbombázóját.

Az egyik Minyó az ukrán határtól mintegy 50-, a Szu-34-es pedig kb. 30 km-es távolságra tűnt el a radarképernyőkről, mégpedig rakétatalálat következtében.

A másik három légijárművel hasonló módon végeztek, de hogy kik, azt idáig csak találgatni lehetett. Bár az oroszok az ukránokat vádolták (akik persze mindent tagadtak), de azt sem lehetett kizárni, hogy saját légvédelmük volt az, mely tévedésből kiiktatta a merev- és a forgószárnyas masinákat.

A rejtélyes ügy most oldódott meg, az Ukrán Légierő ugyanis elismerte, hogy az ő egyik Patriot légvédelmi rendszerük okozta az oroszok veszteségét.


A nagyjából tíz katona halálával járó találatok technikailag is fájdalmasak voltak Moszkva számára: a légierő ekkor már a harmadik Szu-35-ös vadászbombázójának megsemmisülését volt kénytelen elkönyvelni, mely - leszámítva az eddig részükre legyártott kb. tíz darab Szu-57-eset - a legkorszerűbb, nagyobb példányszámban rendelkezésre álló típusuk.

A sikeres Patriot rakétaindítóra felfestett két Szuhoj és három Mil ábrája a találatok dátumával   © MoD UkrajnaMég kellemetlenebb, hogy az egyik megsemmisült helikopter egy elektronikai hadviselésre szakosodott Mi-8MTPR-1 volt (következő videó), melyből Moszkva kevesebb, mint 20 példánnyal rendelkezik.


A Szu-34-es veszteség is nagy érvágás volt, igaz, a típus esetében ehhez már szinte hozzászoktak Putyinék: az említett Patriot találat okozta Ukrajnában a 21. Fullback végzetét.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media