A Fujian repülőgép-hordozó a vízrebocsátást követően   © CCTV

A kínai haditengerészet megkezdte a vadonatúj Fujian repülőgép-hordozó hajó katapultjának tesztjét

2023-11-28Katonai repülés

A Type 003 osztályú óriást 2022 nyarán ünnepi ceremónia keretében bocsájtották vízre; azóta a készre szerelésén dolgoznak a szakemberek, illetve megkezdték az egyes rendszereinek tesztelését

A nyilvánosságra került videók tanúsága szerint Kína haditengerészete hozzáfogott a Type 003 osztályú Fujian repülőgép-hordozó katapultjának próbáihoz. Természetesen jelenleg még nem repülőgépekkel dolgoznak, hanem gumikerekes céljárműveket gyorsítanak fel a sanghaji Changxing Jiangnan hajógyár kikötőjében tartózkodó óriáson.


A folyamatot közelebbről is megnézhetjük a következő videón, mely az amerikai Gerald R. Ford (CVN 78) hordozó hasonló célú tesztjén készült.


A kínaiak vadonatúj úszó repülőtéren a hagyományos gőzkatapultok helyett már a jóval modernebb elektromágneses indítók kaptak helyet, melyek földi próbapéldányait a Huangdicum légibázison található repülőgép-hordozó szimulátorban hosszú éveken keresztül tesztelték.


- Hírháttér -

A Type 003-as hatalmas ugrást jelent az ázsiai hatalom számára. Mint ismeretes, Kína első két repülőgép-hordozójának fedélzetéről külső segítség nélkül, a saját hajtóműveik erejére támaszkodva, illetve a hajó orrán lévő ugrósánc segítségével szállnak fel a harci gépek.


A vadonatúj, 80 ezer tonna vízkiszorítású óriásról azonban - az amerikai hajókhoz hasonlóan - már katapultokkal fogják indítani a repülőgépeket.

Ez jóval hatékonyabb az előző eljárásnál, hiszen így a gépek nagyobb fegyverterheléssel képesek levegőbe emelkedni, továbbá lehetőséget teremt AWACS-ek indítására is, melyek hajtóművei egyébként nem tennék lehetővé az ugrósáncos felszállást.

A Fujian egyébként az amerikai hordozóktól eltérően nem nukleáris, hanem hagyományos meghajtással rendelkezik, és négy katapult helyett csak hárommal szerelték fel.

Nagy valószínűség szerint változik a hajóra kerülő repülőgéptípusok köre, így a Liaoning és a Shandong Szu-33-as klónjai helyett a 2021októberében szárnyra kapott, a két prototípus formájában létező FC-31 Gyrfalcon alapjain megalkotott J-35-ös vadászbombázók jelenhetnek meg a fedélzetén.

Újdonságnak számít majd a vasmadarak tevékenységének koordinálására szolgáló KJ-600-as típusjelű repülő radarállomás is. Az AWACS mintapéldánya 2020 szeptemberében repült először.

Persze azért a Flanker-klónokat a Type 003-ason sem tudja majd teljesen nélkülözni Kína haditengerészete. Valószínűleg megjelenik rajta a J-15-ös repülőgép-hordozó fedélzeti vadászgép (ez a szovjet Szu-33-as másolata) katapultos indításra felkészített J-15T változata, illetve a kétüléses, elektronikai hadviselésre kihegyezett J-15D is.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media