© Andrej Nejman

Drónok indítására teszik alkalmassá az ötödik generációs Szu-57-es vadászbombázókat az oroszok

2023-11-29Katonai repülés

A Szu-57 Felon harci gépek által bevetett pilóta nélküli szerkezetek autonóm módon tevékenykednek majd, pl. felderítő vagy csapásmérő feladatkörben; az első légi robotok immár elkészültek

A RIA Novosztyi jelentése szerint elkészültek az ötödik generációs Szu-57 Felon vadászbombázóhoz szánt mini drónok első mintapéldányai. Az orosz lopakodót a rendelkezésre álló információk szerint nagyjából egy tucat kisméretű pilóta nélküli repülőgép hordozására teszik alkalmassá.

A Szuhoj vasmadara a keményen védett célok felderítésére, vagy éppen leküzdésére venné igénybe a robotok segítségét. Mindezt kétirányú adatkapcsolattal, és persze mesterséges intelligencia rendszerek alkalmazásával oldják meg, hiszen a dróncsapat röptetésével tényleg nem lenne ajánlatos megterhelni a harci gép pilótáját.

Az aprócska szerkezetekkel szemben elvárás, hogy azokat számos feladatra lehessen konfigurálni, így például teljesíthessenek hírszerző, felderítő, csapásmérő, vagy éppen elektronikus zavaró missziókat.

De nem magányos harcosként!

Drón swarmingról van ugyanis szó, ami azt jelenti, hogy a gépeknek autonóm módon, kötelékbe rendeződve, önállóan kell feladataikat végrehajtaniuk. A drónrajok képesek többek között ellehetetleníteni az ellenséges radarok működését, és nem csak elektronikus zavarással, hanem nagy tömegben egyszerűen csak rázuhanva azokra. De természetesen semmi sem lehet tőlük biztonságban, hiszen apró méretük miatt felderítésük és megsemmisítésük sem egyszerű.

Indítást követően a légi kütyük képesek megtalálni egymás társaságát, majd egy csapat darázshoz hasonlóan együtt indulnak a feladat végrehajtására. A drónraj tagjai a bevetés során folyamatos adatkapcsolatban állnak egymással, és mesterséges intelligencia szoftverük segítségével egymáshoz folyamatosan alkalmazkodva, közösen hozzák meg a küldetés végrehajtásával kapcsolatos döntéseket, hiszen a csoportnak nincs kijelölt vezetője.

A swarming területén az USA és Kína már meglehetősen komoly tapasztalatokra tett szert.

Az előbbi például 2016 októberében a kaliforniai China Lake lőtéren egyidejűleg 103 apró Perdix drón tesztelt, melyek autonóm módon egy nagy kötelékbe rendeződve, önállóan indultak el a rájuk szabott feladat végrehajtására.

Perdix   © SCOA görög mitológia egyik alakjáról elnevezett aprócska szerkezeteket három F/A-18F Super Hornet indította útjára a szárnyaik alá függesztett konténerekből.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media