© USAF

Hullanak a Kaszások! Lelőttek egy amerikai MQ-9 Reaper drónt a Vörös-tenger fölött!

2024-02-25Katonai repülés

Az USAF által üzemeltetett MQ-9-es pilóta nélküli repülőgép végzetét a huti lázadók valószínűleg saját kezűleg barkácsolt légvédelmi rakétája okozta

Az Irán által is támogatott, a jemeni kormányerők ellen lázadó huti harcosok február 19-én a Vörös-tenger fölötti nemzetközi légtérben, Jemen partjainak magasságában vadászták le az égről az amerikai Kaszást.

Az elmúlt három hónapban ez már a második USAF veszteség a térségben, az előző 2023. november 8-án történt.

Nem igazán ismert, hogy a hutik milyen légvédelmi eszközökkel rendelkeznek, de állítólag hozzájutottak már SA-6 (2K12 Kub) rendszerhez is. Az MQ-9-est azonban valószínűleg egy sufnituningon átesett fegyverrel szedték le az égről: pár éve került napvilágra olyan információ (igaz Szíriából, de hát az ilyen ötletek gyorsan terjednek), hogy különféle terrorszervezetek szovjet eredetű R-13-as (AA-2 Atoll) levegő-levegő rakétákat próbálnak meg úgy átalakítani, hogy azok földről is indíthatóak legyenek. Ilyen kivénhedt fegyverekhez pedig a hutik is hozzájuthattak a jemeni kormányhadsereg raktáraiból.

Később aztán az is kiderült, hogy továbbra is ez utóbbi utat kívánják (vagyis inkább kénytelenek) járni: 2020. február 23-án ugyanis bejelentették, hogy túllépve az ósdi R-13-asokon, immár a modernebb, ki tudja honnan szerzett R-73-as (AA-11 Archer), R-27-es (AA-10 Alamo) és R-77-es (AA-12 Adder) légiharc-rakéták földi indításra átépített verzióival várják az ellenséges erőket.

Kissé meglepő, hogy a Thaqib-1 (R-73) és Thaqib-2 (R-27) névre keresztelt, infravörös önirányítású rakéták mellett hozzájutottak az oroszok csúcsmodelljéhez, az aktív radaros R-77-eshez is, melynek megbuherált változata a Thaqib-3 megjelölést kapta.

Van tehát bőven lehetőségük az ellenük tevékenykedő erők életének megkeserítésére, amit most éppen egy MQ-9 Reaper bánt.

A szóban forgó típusból az USAF jelenleg nagyjából 200 darabot üzemeltet világszerte, melyek a jól ismert előd, az MQ-1 Predator példányait immár teljesen kiszorították az harcmezőkről.

Egy Reaper felfegyverzése Hellfire rakétákkal   © USAF



A 4.7 tonna maximális felszállótömegű, 1.7 tonna hasznos teher (fegyverzet és szenzorok) hordozására alkalmas Reaper drónok földi célok támadására az AGM-114 Hellfire irányítható rakéták, a GBU-12 Paveway II lézerirányítású bombák mellett pár éve már a GBU-38/B JDAM irányítható siklóbombákat is alkalmazhatják.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media