Az A-50U az orosz AWACS modernizált változata   © Artyem Szancsez

Dolgoztak az ukrán Patriotok? Ismét egy A-50 Mainstay AWACS-et vesztettek az oroszok!

2024-02-26Katonai repülés

Azt követően, hogy az év elején Putyinék egyik A-50 Mainstay AWACS-ét és Il-22M légi harcálláspontját már levadászta az ukrán légvédelem, most megint egy légi lokátorállomás veszett oda

Február 23-án a Krasznodari régióban lezuhant egy vörös csillagos A-50 Mainstay AWACS (valószínűleg) tíz fővel a fedélzetén.

A radargép vesztét mind az orosz, mind pedig az ukrán hivatalos szervek elismerték. Az orosz bloggerek némelyike baráti tűzhöz kapcsolta az eseményt (igaz, saját repülőeszköz veszteségek esetén gyakran ezt teszik), az ukrán fél viszont magának követeli a kulcsfontosságú légi eszköz kiiktatásának dicsőségét.

Az Il-76-os teherszállítóra alapozott lokátorállomás egyébként nem is olyan régen már szerepelt a hírek élén: január 13-án ugyanis egy Il-22M légi harcálláspont társaságában került az ukrán SAM-ok trófeái közé.

Az A-50 Mainstay AWACS megsemmisülése azért is kellemetlen az oroszok számára, mert ebből az eszközből nincsenek túl jól ellátva.

Az Il-76-os teherszállító repülőgépre alapozott A-50-es radarrendszernek kevesebb, mint 20 példánya áll szolgálatban jelenleg az Orosz Légierőnél, de ezek csak egy része van bevethető állapotban.

A NATO által Mainstay néven jegyzett típusnak már évek óta zajlik a korszerűsítése, melynek keretében eddig nyolc géppel már biztosan elkészült a Berijev.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media