Az amerikai hadsereg egyik Apache harci helikoptere   © Bill Shemley

Lezuhant a Mississippi Army National Guard egyik AH-64 Apache harci helikoptere

2024-02-26Katonai repülés

A baleset ismeretlen okokból következett be, és sajnos a forgószárnyas kétfőnyi legénysége az életét vesztette

A szerencsétlenség február 23-án történt a Mississippi államban lévő Booneville közelében. A Nemzeti Gárda állományába tartozó AH-64 Apache harci helikopter kiképzőrepülésen vett részt, mikor egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant. A kétfős személyzet a helyszínen az életét vesztette.

A típust érintő legutóbbi súlyos repülési esemény tavaly április 27-én történt, mikor Alaszkában összeütközött és lezuhant a US Army két forgószárnyasa. Az összesen négyfőnyi személyzetből ketten a helyszínen azonnal az életüket vesztették, harmadik társuk pedig korházba szállítás közben halt meg. A negyedik Apache pilóta, ha sérüléseket szenvedve is, de túlélte a katasztrófát.


- Hírháttér -

A típus egyébként már lassan negyven éve, 1986 óta áll szolgálatban a US Army alakulatainál, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően képességeit tekintve még mindig messze a konkurens forgószárnyasok előtt jár.

Legújabb változata az AH-64E V6 Apache Guardian, mely első példányai 2022-ben érkeztek meg a hadsereghez.


Ennek legfőbb jellemzői a nyolcról tizenhat kilométeres max. felderítési távolságra feljavított tűzvezető radar, fokozott érvényesülési képesség a tengerek fölötti hadszíntereken, javított drónos együttműködés, továbbfejlesztett navigációs és kommunikációs rendszerek, felpörgetett fedélzeti számítógépek, a személyzet munkáját segítő döntéstámogató rendszerek, és nem utolsó sorban a kibővített fegyverzet.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media