© USAF

Svédországba, az Északi-sarkkör közelébe dobott át az USAF pár B-1B Lancer stratégiai bombázót

2024-02-27Katonai repülés

Az régió jelentősége egyre növekszik, mivel a felmelegedés miatt a tenger időszakosan már hajózhatóvá vált, és az ásványkincsek is egyre könnyebben hozzáférhetőek lesznek; az oroszok már korábban felismerték a térség fontosságát

Az Egyesült Államok légierejének B-1B Lancer stratégiai bombázója február 23-án landolt a Svéd Légierő sarkkör közeli telephelyén, a Lulea-Kallax légibázison.


A cudar időjárási viszonyokkal megáldott, viszont stratégiai jelentőségű Északi-sarkkör vidékéért, - a korábban meglévő, de a 90-es évek békés időszakában felszámolt jelenlétet követően - pár évvel ezelőtt indult meg az ismételt versenyfutás a nagyhatalmak között. Először az oroszok léptek: több, a szovjet időkben használt katonai bázist újranyitottak, szárazföldi alakulatokat és harci repülőgépeket telepítettek a térségbe.

© USAFAz USA persze nem nézhette mindezt tétlenül, így - 1991-et követően először - 2018 novemberében repülőgép-hordozót vezényelt a térségbe. A Norvég-tengerre behajózó USS Harry S. Truman (CVN-75) feladata az volt, hogy az extrém időjárási viszonyok között is bizonyítsa, az USA úszó repülőterei a világ bármely pontján képesek ellátni feladatukat.

© USAFAzóta egyre gyakoribbá vált az amerikai erőfitogtatás, ennek részeként landolt most a dél-dakotai Ellsworth légibázisról érkezett B-1B Lancer géppár a svéd bázison.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media