Egy brit Apache Guardian az Iron Titan hadgyakorlat során   © British Army

Napokon belül IOC státuszt kaphat a brit hadsereg AH-64E Apache Guardian harci helikopter flottája

2024-02-29Katonai repülés

A brit hadsereg 2020 végén kapta meg az AH-64E Apache Guardian első két példányát, abból az ötvenből, melyet 2016-ban rendeltek az amerikaiaktól; a flotta immár csaknem 40 példányból áll, és napokon belül fontos mérföldkövet érhet el

Nagy-Britannia a 2020. november 26-án kézhez kapott két indián harcossal (és a 2024 végéig megérkező társaikkal) megkezdte a régebbi változatú AH-64-eseinek cseréjét az Apache Guardian legújabb kiadására, az AH-64E v.6 verzióra.

A hadseregnek az International Military Helicopter (IMH) 2024 konferencián kiadott közleménye szerint a típusváltozat márciusban megkaphatja az alapszintű bevethetőség (IOC) státuszát.

Napjainkra a leszerződött 50 gépből 38 már a megrendelő birtokába került.


- Hírháttér -

A britek által megvásárolt legkorszerűbb Apache verzió egyik kulcsfontosságú eleme a 35 GHz-en dolgozó, a rotorok fölött elhelyezett AN/APG-78 Longbow lokátor. Az eszköz egyidejűleg 128 célt képes nyomon követni, max. 8 kilométeres felderítési távolsággal dolgozva. A lokátor önmagában persze mit sem ér, a piszkos munkát a Longbow Apache-okhoz kifejlesztett AGM-114L Longbow Hellfire irányított páncéltörő rakéta végzi el.

A csúcs-Hellfire célra vezetése fire and forget (indítsd és felejtsd el) elv szerint történik, pontosságát a rakéta orrkúpja alá épített, milliméteres hullámsávban dolgozó radar garantálja.

Az Apache Guardian képes arra is, hogy személyzete az L3 Communication cég MUM-TX adatkommunikációs rendszerének segítségével drónokkal lépjen (adat)kapcsolatba, azokat irányítsa, megkapja az általuk gyűjtött felderítési információkat, sőt még a pilóta nélküli gépek által hordozott fegyvereket is alkalmazza. A rendszer max. 16 kilométeres távolságban lévő légi robotokat képes elérni.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media