© Vitaly V. Kuzmin

Propagandafilmben mutogatta volna Moszkva a Felon Ukrajna elleni akcióját, de csúnyán ráfaragott

2024-03-03Katonai repülés

Az Orosz Légierő az elmúlt két évben már többször is bevette az Ukrajna elleni támadás során lopakodó vadászbombázóját; ezúttal azonban egy kis gond adódott

Február 18-án két Szu-35Sz Flanker által nyújtott fedezet mellett egy Szu-57 Felon ötödik generációs vadászbombázó indított támadást ukrán földi célok ellen. A rendelkezésre álló információk szerint a lopakodó egy H-69-es szárnyas rakétával próbált csapást mérni a kijelölt objektumra, ám a vadonatúj fejlesztésű fegyver meghibásodott, elvétette a célt, és egy szántóföldre zuhant.

A hírek szerint a támadásról készült képsorozatot az elnökválasztási kampány során az orosz hadiipar vívmányait bemutató propagandafilmhez használták volna fel.

A kudarc persze nem azt jelenti, hogy a Szu-57 Felon / H-69 kombó lebecsülendő lenne.

Egyáltalán nem az, hiszen Szíriában és Ukrajnában is alkalmazták már sikerrel nem is egyszer.


- Hírháttér -

A Raduga H-69-es szárnyas rakéta egy vadonatúj fejlesztés, melyet exportra H-59Mk2 megjelöléssel kínálnak. A csapásmérő eszközt elsődlegesen a Szu-57-es számára hozták létre, de természetesen más vadászbombázók is bevethetik. (A következő videón tesztpéldányt indít egy Felon)


Az alacsony észlelhetőség elvei alapján kialakított fegyver hossza 4.2 méter, törzsének keresztmetszete 40x40 cm, teljes tömege 770 kg, amiből a földi célok elpusztítását intéző harcirész 310 kg.

Tolóerejét egy kisméretű sugárhajtómű biztosítja.

A H-69-es célra vezetéséről kombinált (négy elemből álló) irányítórendszer gondoskodik. Az alapot egy inerciális navigációs berendezés képezi, amit egy műholdas helymeghatározó vevő pontosít. Az előbbi nem zavarható, viszont pontatlan, a Glonaszsz és GPS alapú műholdas rendszer ugyan pontos, viszont zavarható.

Ezért van szükség egy, a fontosabb tereptárgyakat felismerő TERCOM rendszerre, ami egy rádió magasságmérő alkalmazásával letapogatja a fegyver alatti terepet, és összeveti azt az irányítórendszer memóriájába még az indítás előtt betáplált információkkal.

Az eddig felsorolt három navigációs eljárás a szárnyas rakéta repülése során folyamatosan működik, és viszonylag pontosan a cél felé kormányozza azt. A tökéletes találat eléréséhez ezek azonban még nem elegendőek, a becsapódás előtt szükség van egy utolsó pontosításra is. Erre szolgál a negyedik berendezés, mely csak a cél közelében aktiválódik. Ez az Otblesk rendszer, melynek memóriájába a fegyver indítása előtt betáplálják a célról készült fényképet, ami alapján az irányítórendszer megkeresi a valós célpontot.

A fentiek segítségével a H-69-es várható becsapódása a cél 3-5 méteres sugarú környezetében várható.

Ilyen néven egyébként már korábban is gyártottak földi célok ellen bevethető fegyvert az oroszok, de ez attól teljesen eltérő. Az állítólag több mint 500 km hatótávolságú H-69-es a nyugati JASSM, Storm Shadow és a Taurus csapásmérő szárnyas rakétákkal sorolható egy kategóriába.

A pusztító eszköz makettje első alkalommal a 2015-ös MAKS-on mutatkozott be.

© Vitaly V. Kuzmin

Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media